Amalienborg slott og slottshagen

Opplev Amalienborg slott og den vakre slottshagen i hjertet av København. Amalienborg er kongefamiliens offisielle hovedresidens og et hovedverk i dansk bygningskunst.

I tillegg til å beundre den vakre arkitekturen og det imponerende byggverket utenfra, er det også mulig å komme inn og se slottet fra innsiden. Les vår spennende guide til ditt besøk her på siden.

Amalienborg slott

Amalienborg slott er kongefamiliens hovedresidens. Fire paleer utgjør Amalienborg slott og omkranser den åttekantede Amalienborg Slotsplads, der rytterstatuen av Frederik 5 står midt på plassen.

Det er også på slottsplassen at danskene feirer kongehusets merkedager. Flere tusen mennesker er alltid samlet på plassen når kongefamilien kommer ut på Amalienborgs balkonger.

Hvem bor hvor på Amalienborg?

Amalienborg slott omfatter til sammen fire identiske paleer, der kongefamilien bor i tre av dem.

Paleene heter:

  • Christian IX's Palæ
  • Christian VIII's Palæ
  • Christian VII's Palæ
  • Frederik VIII's Palæ

Christian IX's Palæ

Hvor på Amalienborg bor dronningen? Paleet er Dronning Magrethes offisielle residens i vintermånedene, mens hun i vår- og sommermånedene bor på Fredensborg slott på Nord-Sjælland.

Christian VIII's Palæ

Prins Joachim og prinsesse Marie bor i paleet med sine familier når de er i Danmark. Når prinsesse Benedikte er i Danmark, bor også hun i Christian VIII's Palæ.

Det er også i dette paleet du finner Amalienborgmuseet, som du også kan lese mer om lengre ned på siden.

Christian VII's Palæ

Paleet blir blant annet benyttet til offentlige omvisninger, og det er også her dronningen holder sine årlige sammenkomster for å marjere det nye året, såkalte «nytårskure og tafler».

Frederik VIII's Palæ

I dette paleet bor kronprinsparet med sine fire barn: Prins Christian, prinsesse Isabella, prins Vincent og prinsesse Josephine.

Amalienborg Museum

Amalienborgmuseet ligger i Christian VIIII's Palæ. På museet kan du blant annet se:

  • Kongernes arbejdsværelse
  • Fabergékammeret
  • Havesalon
  • Spisestuen

Det er også mulig å delta på omvisninger i de faste utstillingene på Amalienborg Museum. Billetter til omvisningene må gjerne bestilles i god tid før besøket.

Vaktskifte på Amalienborg

På slottet kan du oppleve Den Kongelige Livgardes vaktskifte, en tradisjon som skriver seg helt tilbake til 1794.

Når er det vaktskifte på Amalienborg slott?

Vaktskiftet skjer hver dag klokken 12. Vaktskiftet tar ca. 45 minutter.

Klokken 11.27 marsjerer Den Kongelige Livgarde fra kasernene i Gothersgade ved Rosenborg slott ned til slottsplassen på Amalienborg, der vaktskiftet deretter finner sted klokken 12. Vaktskiftet tiltrekker seg alltid mange tilskuere, og det er absolutt verdt å få med seg hvis du befinner deg i nærheten av slottet.

Amaliehaven

Du finner Amaliehaven mellom Amalienborg og havnefronten i Københavns Havn. Amaliehaven er et vakkert pustehull midt i det pulserende København.

Der kan du blant annet slå deg ned på en benk og nyte synet av de vakre blomstene i alle former og farger, mens lyden av vannet fra fontenen får deg til å glemme at du befinner deg midt i en storby.

I Amaliehaven kan du i tillegg nyte utsikten over Københavns Havn, der Operaen kneiser majestetisk på den andre siden av vannet. Bakover mot Amalienborg ser du også Marmorkirken over bytakene.

Flere spørsmål og svar om slottet

Når ble Amalienborg bygget?

Amalienborg ble oppført på 1750-tallet. De fire paleene som i dag utgjør slottet, ble opprinnelig bygget for fire høytstående adelsmenn, men ble senere overtatt av kongefamilien.

Hvor ligger Amalienborg?

Amalienborg har adressen: Slotsplads 5, 1257 København K.

Hvor mange kvadratmeter er Amalienborg?

De fire paleene har til sammen et areal på rundt 26 500 kvadratmeter.

Bed & Bubbles – hotellopphold med oppvartning

Vurderer du en hotellovernatting i forbindelse med besøket på Amalienborg slott? Vårt hyggelige og eksklusive hotell 71 Nyhavn ligger bare 10 minutters gange fra slottet.

Når du bestiller hotellopphold, kan du for eksempel velge vår Bed & Bubbels-pakke, som i tillegg til en natt i delt dobbeltrom og deilig frokost inkluderer en flaske cava ved ankomst.

Andre opplevelser like ved Amalienborg

Få gode tilbud i innboksen

Meld deg på nyhetsbrevet vårt, så går du ikke glipp av gode tilbud som kan gi store besparelser på det neste hotelloppholdet.

Les mer om tilbud

Få opptil 10 % rabatt som STAY&SAVE-medlem. Les mer om alle fordelene